Rezumatul proiectului (text adaptat dupa versiunea originala, in limba engleza )
 

Proiectul ROMNET –ERA este orientat spre trei obiective strategice ale competitiei ACC SSA General (pentru proiecte de actiuni specifice de suport destinate tarilor asociate si candidate). Accentul se pune pe interconectarea si comunicarea intre centrele de cercetare de inalta competenta, atat intre cele din tara, cat si cu cele din strainatate ( networking ).

Competitivitatea cercetarii romanesti impune o restructurare. O sansa in acest sens o reprezinta integrarea ei in Spatiul European al Cercetarii, denumit ERA (European Research Area). Participarea la Programul Cadru 6 (PC 6) al Uniunii Europene este instrumentul principal pentru integrarea in ERA. Consortiul care a propus acest proiect are competenta si credibilitatea de a se adresa cu succes comunitatii stiintifice romanesti, beneficiind si de sprijinul autoritatilor nationale.

Grupurile tinta principale (la nivel national) sunt centrele de cercetare de inalta competenta si IMM-urile inovative.

Vor fi identificate, selectate si conectate in retele, grupurile (centrele) de cercetare, in primul rand cele din cele trei sisteme separate: institututele nationale de cercetare-dezvoltare, unitatile de cercetare ale Academiei Romane si din universitati. Aceste activitati vor fi focalizate pe unele din tematicile corespunzatoare prioritatilor de cercetare din PC 6, catalizand participarea in proiectele finantate de UE. Accentul va fi pe noi materiale si tehnologii (prioritatea 3 si partial 2), cu un accent pe aplicatiilor acestora in calitatea vietii (prioritatile 1 si 5). O caracteristica a proiectului este aplicarea unor tehnologii software avansate si a experientei unuia din parteneri (IMS, Franta) in management-ul cunostiintelor. Acestea din urma sunt argumente nu numai pentru eficienta proiectului la nivel national, ci si pentru interactiunea la nivel regional si european. Cele de mai sus corespund unui prim obiectiv strategic.

Consortiul de organizatii care au contractat acest proiect (coordonat de catre INCD-Microtehnologie) va infiinta un centru de asistenta pentru IMM-urile inovative, cu scopul de a creste participarea acestora la PC 6. Se va promova si gruparea in plan local a acestor IMM-uri cu centre de cercetare si universitati, acolo unde este cazul in parcuri stiintifice si tehnologice. Astfel de "platforme" de generare, diseminare si utilizare a cunostiintelor sunt caracteristicile noii "economii bazate pe cunoastere" promovate si de catre Uniunea Europena. Asistenta acordata IMM-urilor reprezinta un al doilea obiectiv major

Ultima actualizare: 4-apr-05