European Excellence in Nanotechnology (EXCELNANO)

Romanian Academy, Bucharest, 6-7 November 2018

 

 

E-news EXCELNANO Nr. 5 (28 noiembrie 2018)

Acesta este un ultim număr al buletinului electronic, care sintetizează o serie de informații suplimentare despre această combinație de evenimente care a fost EXCELNANO (Excelență europeană în nanotehnologie). Reamintim faptul că numerele anterioare ale buletinului sunt accesibile la adresa www.romnet.net/EXCELNANO.   

  • Cei mai mulți dintre autorii comunicărilor de la Forumul Românii în micro- și nanoelectronică (care lucrează în șapte țări europene, au acceptat ca expunerile lor să apară și on-line (uneori în formă revăzută). Aceste prezentări au început să apară la adresele  http://www.romnet.net/EXCELNANO/forum1.php (expuneri din ziua de 6 noiembrie 2018) și respectiv http://www.romnet.net/EXCELNANO/forum2.php (7 noiembrie 2018). Oricum, aici găsiți cel puțin un rezumat al prezentării și o scurtă notă biografică a autorului.
  • Volumul Advances in micro- and nanoelectronics, Nr. 27 al seriei Micro- and nanoengineering (Editura Academiei),lansat cu ocazia forumului, este deja accesibil on-line la adresa www.link2nano.ro/acad/mne. La lansare au participat majoritatea autorilor celor 17 capitole ale acestui volum. Un reportaj realizat de TVR Internațional poate fi vizionat la adresa https://www.youtube.com/watch?v=ocEg4iNOA8g (începând cu minutul 14 al emisiunii). Au fost înregistrate intervenții ale celor trei editori ai volumului Prof. Sorin Cristoloveanu (Grenoble), Dr. Andreas Wild (Munchen), Acad. Dan Dascălu, dar și a Acad. Ioan Dumitrache, Secretarul General al Academiei Române, care a prezidat evenimentul și recomandat pregătirea unei propuneri de strategie națională în domeniu.
  • Masa rotundă dedicată strategiei domeniului (moderată de către Dr. Andreas Wild), a se vedea pagina  http://www.astegi.ro/excelnano-2018/11-masa-rotunda.html, a dezbătut printre altele dificila problemă a resurselor umane în domeniu, care limitează investițiile străine și are efecte pe termen lung și asupra educației și cercetării. S-a subliniat perspectiva proiectării de componente, mai ales în perspectiva electronizării din ce în ce mai avansate a automobilului. Informații mai detaliate despre discuțiile de la masa rotundă, dar și despre perspectiva unei strategii în domeniu vor fi afișate la adresa www.astegi.ro, prin grija Asociației pentru Tehnologii Generice și Industriale (ASTEGI), înființate recent pentru a susține promovarea tehnologiilor celei de a 4-a revoluții industriale.  
  • A 17-a ediție a Seminarului Național de Nanoștiință și Nanotehnologie (SNN 2018, 7 noiembrie, Aula Bibliotecii Academiei) a fost deschisă de o alocuțiune a acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române. Ana-Maria Grigore (Comisia Europeană) a prezentat "A European approach to Industrial Research Infrastructures: facilitating the cooperation between research and industry" (Abordarea europeană a infrastructurilor de cercetare industrială – facilitarea cooperării dintre cercetare și industrie). Rolul infrastructurii experimentale a mai fost expus de către INCD Microtehnologie și respectiv INCD Fizica Materialelor. Au prezentat participarea la proiecte europene din Programul Horizon 2020 Institutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni de la Iași (Academia Română), Institutul de Materiale Neferoase și Rare (IMNR), INCD CP (ICECHIM), Institutul de Chimie Fizică Ilie Murgulescu (Academia Română) dar și Universitatea Tehnică din Moldova (invitat special în acest an al Centenarului, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei Republicii Moldova). Dr. ing. Mircea Dragoman (IMT București) a prezentat patru proiecte ale institutului din Horizon 2020. Colega sa de institut, Dr. fiz. Mihaela Kusko a prezentat apoi modul în care IMT coordonează un consorțiu de institute și universități care va organiza în România EuroNanoForum (iunie 2019)A fost inițiată o dezbatere privind rolul nanotehnologiei în Horizon Europe (Dan Dascălu, "Launching a debate about the perspective of nanotechnology in Horizon Europe (2021-2027)"). Informații mai detaliate, privind acest eveniment (cu afișarea majorității expunerilor la seminar) se va face ulterior pe pagina www.romnet.net/nano/SNN2018
  • Diseminarea activităților EXCELNANO organizate în parteneriat de către Academia Română și IMT București s-a făcut prin paginile http://www.acad.ro/com2018/pag_com18_1106info.htm și respectiv www.romnet.net/EXCELNANO. Mulțumim în mod deosebit Biroului de presă al Academiei Române, dar și Partenerilor media ai evenimentuluiMarket Watch si Radio Romania Cultural, care continuă să popularizeze evenimentele EXCELNANO după cum urmează:
Revista Market Watch a publicat în numărul din noiembrie 2018 o trecere în revistă a evenimentelor de mai sus în articolul semnat de acad. Dan Dascălu, care este accesibil la adresa http://www.marketwatch.ro/articol/16316/Comunitatea_specialistilor_romani_in_micro-_si_nanoelectronica_insufletita_de_perspectiva_relansarii_domeniului/. Se așteaptă publicarea în numărul următor a unor interviuri cu Dr. Andreas Wild și respectiv Prof. Sorin Cristoloveanu.

Radio România Cultural a realizat un număr de interviuri și reportaje, accesibile astfel:
https://radioromaniacultural.ro/academia-romana-organizeaza-in-perioada-6-7-noiembrie-2018-doua-evenimente-sub-egida-excelenta-europeana-in-nanotehnologie-excelnano/ , Radio Romania Cultural, 5 noiembrie 2018;

https://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-idei-in-nocturna-diaspora-dincolo-de-granite-semnez-imediat-pentru-o-alta-viata-la-fel/ interviu cu Sorin Cristoloveanu, director de cercetare în cadrul CNRS, Franța,  Radio Romania Cultural, 22 noiembrie 2018

 

Parteneri media ai evenimentului: Market Watch si Radio Romania Cultural