Simpozionul:

“De la excelenta la competitivitate: tehnologiile generice esentiale (TGE)

15 mai 2014 ora 1000, Aula Academiei Romane

 
Acest eveniment a fost organizat in cadrul celei de a 13-a editii a Seminarului National de nanostiinta si nanotehnologie si a fost organizat, sub auspiciile Academiei Romane de catre INCD-Microtehnologie IMT Bucuresti, Centrul de Nanotehnologii (CNT-IMT, afiliat Academiei Romane).

Programul simpozionului si prezentarile

Acad. Valentin I. Vlad, Președintele Academiei Române, Deschiderea lucrărilor Simpozionului

Va salut cu bucurie in Aula Academiei Romane la primul simpozion pe care il deschid aici, ca presedinte al Academiei Romane. Nu este intamplator;  Am colaborat cu dumneavoastra, cu multi dintre dumneavoastra in proiecte, in elaborarea strategiei  nationale pe perioada 2014 – 2020, in momente bune si in momente mai dificile. Simpoziunul de astazi, “De la excelenta la competitivitate”, acopera toata paleta de cercetare- inovare moderna prezentata in programul “Orizont 2020” si in strategia nationala de cercetare-dezvoltare-inovare. Stim ce este excelenta stiintifica. Incercam sa creem conditii pentru atingerea ei si in tara si nu numai in colaborarile din strainatate.  Cum este de asteptat, evenimentul care se poate califica cu excelenta este mai rar decat am dori fiecare. Cel putin doua procese sunt insa de nedorit: radicalizarea pe criterii simpliste a aprecierii excelentei si tendinta de a minimaliza efortul de lunga durata pentru rezolvarea problemelor de frontiera, grele, cu rezultate cu adevarat originale. Si al doilea pe care vi-l spun, desi sElectate, de multe ori cu criterii internationale, care creeaza dezamagiri mai mari decat insuccesele inerente cercetarii adevarate.
Tehnologiile esentiale sunt corelate cu cercetarea de excelenta, dar relatia intre ele nu este simpla si neaparat cauzala.

Si drumul de la o inovare pana la tehnologie esentiala este lung, consumator de alte fonduri si presarat cu riscuri, de multe ori greu de evaluat, de exemplu o criza care apare din motive financiare.
Ca si alte tari este clar ca traditia conteaza. Simpozionul de astazi va aduce noi clarificari pentru identificarea acestor excelente din tara noastra cat si pentru evolutia, sustinerea lor in timp, pentru a aduce recunoastere si progres social economic. Sustin in continuare cele patru tehnologii esentiale, care cred ca se vor discuta in cadrul acestei manifestari: materialele avansate, am sustinut de la inceput ca absenta lor din strategie constituie o mare lacuna, nanotehnologiile, micro si nano electronica si fotonica,  care la drept vorbind, sta la baza progresului care inseamna ELI.
Aceste tehnologii esentiale au un mare potential pentru mentinerea Romaniei la un inalt nivel international. Va doresc mult success in aceasta conferinta!”"
 
 
Webmaster