Simpozionul:

“De la excelenta la competitivitate: tehnologiile generice esentiale (TGE)

15 mai 2014 ora 1000, Aula Academiei Romane

 
Acest eveniment a fost organizat in cadrul celei de a 13-a editii a Seminarului National de nanostiinta si nanotehnologie si a fost organizat, sub auspiciile Academiei Romane de catre INCD-Microtehnologie IMT Bucuresti, Centrul de Nanotehnologii (CNT-IMT, afiliat Academiei Romane).

Programul simpozionului si prezentarile

Prof. Dr. Ing. Tudor Prisecaru, Secretar de Stat, Departamentul CD al Ministerului Educației Naționale.

Buna ziua! Va multumesc pentru invitatia pe care mi-ati adresat-o de a participa la simpozionul dumneavoastra de astazi.
Suntem foarte interesati in dezvoltarea acestor subiecte, mai ales in perioada imediat urmatoare. Si, de fapt, trebuie sa spunem ca tehnologiile generice esentiale reprezinta unul din pilonii pe care se sprijina ambitia intregii Europe de a asigura o contributie de cel putin 20% din PIB-ul continentului pana in 2020.
Comisia europeana a selectat inca din 2009 sase astfel de tehnologii, asumate ca fiind prioritare, pentru ca se regasesc incorporate in cele mai innovative produse de pe continent. In primul rand ar fi fotonica, biotehnologia industriala, nanotehnologia ca atare, materialele avansate, micro si nano electronica, precum si sistemele avansate de productie. In strategia noastra nationala de cercetare, dezvoltare si inovare pe perioada 2014 – 2020 se promoveaza explicit, in paradigma specializarii inteligente, acele demersuri de cercetare care conduc la rezultate cu relevanta economica, beneficiaza de resursa umana si infrastructura de cercetare in Romania si din acest punct de vedere, in acest domeni, eu spun ca stam la un nivel destul de bun.

Domeniile de specializare inteligenta pentru ciclul strategic din 2014 – 2020 cuprind un anumit capitol numit eco-nano-tehnologii si materiale avansate. Nu e mai putin adevarat ca domeniul de nanotehnologii, nanomateriale poate fi inclus si in celelalte capitole si anume: tehnologia informatiei, spatiu si Securitate, energie, mediu si schimbari climatice, s.a.m.d. Chiar ar trebui sa militam pentru a fi incluse si in domeniile astea, studiile respective, dat fiind realizarile pe care le-am observat in ultima vreme legate de producerea energiei electrice pe cale fotovoltaica,  intr-un mod total revolutionar, utilizand nanotehnologii.
Deci, asa cum spuneam, eco-nano-tehnologii si materiale avansate este domeniul prioritar care apartine tehnologiilor generice esentiale. Domeniul este antrenat de competitivitate international, in special a celei a industriei auto din Romania, de infuzia ridicata de capital si de dinamica exporturilor din acest sector. Perspectivele industriei de echipamente agricole iarasi sunt promitatoare, iar investitiile pentru cercetare in combustibili, material noi si/sau reciclate pot dinamiza activitatile de cercetare-dezvoltare- inovare dedicate ecotehnologiilor care conserva proprietatile apei, aerului si solului.
Nanotehnologiile au un mare potential inovativ, sutin IMM-urile  si asigura competitivitatea tehnologica a Romaniei, cresc sansele de a atrage investitii straine si de a dezvolta sectoarele tehnologiilor inalte. Domeniul este sutinut de un invatamant superior tehnic dezvoltat, cu contributii importante la sectoarele industrial amintite. Exista si un mare numar de institute nationale, institute ale Academiei Romane, alte tipuri de organizatii care au macar unul din domeniile principale de activitate cecetarea in domeniul marterialelor. Aceste institute au beneficiat in ultimii ani de investitii importante in infrastructura prin programele de finantare nationala si internationala, posedand baza materiala pentru desfasurarea unor cercetari semnificative cu potential economic ridicat.
E clar ca optiunile majore ale strategiei noastre  nationale de cercetare, dezvoltare si  inovare se racordeaza intr-o maniera inteligenta cu programul cadru “Orizont 2020” fiind bazate pe valorificare potentialului national existent la nivelul resursei umane si infrastructurii de cercetare, respectiv pe maximizarea impactului socio-economic  al rezultatelor preliminate.
Prin urmare, specializarea inteligenta nu presupune nici mimetism, nici o gandire, sa zicem, de viitor. Noi dorim s-o implementam.  Avem convingerea ca simpozionul “De la excelenta la competitivitate, tehnologiile generice esentiale” se va inscrie firesc si productiv in eforturile de materializare a optiunilor noastre in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si inovarii.

Va multumesc foarte mult!
 
 
Webmaster