This is the web page of the national (Romanian) micro and nanotechnology network ROMNET-NANO sustained by the
project ROMNET-ERA
.

 

Masa rotunda: Nanotehnologiile in context european, orele 9:00-10:30

Nanotehnologiile au inregistrat un aparent recul in UE, in parte datorita unor restrictii preconizate de Parlamentul European. Atentia s-a reorientat spre pericolul  potential pe care il reprezinta nanoparticulele pentru sanatate si mediu, in timp ce SUA a lansat in decembrie 2010 un nou plan dedicate aplicarii accelerate a nanotehnologiilor in diverse domenii utile societatii.

Publicarea propunerii de nou plan CDI (2013-2020) al UE, cu denumirea de “Orizont 2020” a relansat interesul pentru tehnologiile avansate, regrupate acum sub denumirea “Tehnologii generice esentiale” (Key Enabling Technologies: KET). Acestea cuprind, printre altele, nanoelectronica, fotonica, nanotehnologiile, domenii care au fost abordate si in proiectul NANOPROSPECT (“Nanotehnologiile in Romania: studiu prospectiv”), finantat de ANCS in perioada 2010-2011.

O prima categorie de interventii in cadrul mesei rotunde vizeaza informarea participantilor in legatura cu anumite aspecte de interes ale “Orizont 2020”, cu un accent special pentru cele legate de KET in general si de nanotehnologii in particular. Sunt mentionate si activitati curente pe plan european la care Romania poate participa: megaproiectul  (flagship) dedicat grafenei, utilizarea sigura a nanotehnologiilor (competitie SIINN: ERA-NET s.a.) linie pilot in domeniul nanoelectronicii (competitie ENIAC-JU).

Avand in vedere rezultatele proiectului NANOPROSPECT, dar si analiza intreprinsa recent asupra PNCDI II si a implementarii strategiei CDI, comunitatea stiintifica poate rediscuta unele orientari si prioritati. Pe de alta parte, daca se doreste ca inalta tehnologie sa aiba sanse de dezvoltare in Romania, o politica la nivel national este o necesitate stringenta, deoarece cercetarea reprezinta numai o parte a problemei.

*************************

Masa rotunda: Nanotehnologiile in context european. (in debutul Seminarului national de Nanostiinta si nanotehnologie, a 11-a editie, Biblioteca Academiei Romane, 27 martie 2012, ora 9)

Planul discutiilor la “Masa rotunda”

  1. Cum apar Nanotehnologiile in “Orizont 2020”, noul “program cadru” al UE, cu accent pe inovare?

  2. Care este rolul nanotehnologiilor in KET (Key Enabling Technologies / Tehnologii generice esentiale), considerate decisive pentru competitivitatea industriala a Europei?
    • High- level Expert Group on Key Enabling Technologies- Final Report
    • Cross-sectoral Analysis of the Impact of International Industrial Policy on Key Enabling Technologies- Final Report

  3. Care sunt cele mai importante actiuni in domeniul “nanotehnologiilor” in derulare la nivelul Comisiei Europene?

  4. Care sunt concluziile analizei Strategiei CDI si a PNCDI II relative la domeniile prezente in KET?

  5. Cat de utile sunt rezultatele NANOPROSPECT (“Nanotehnologii in Romania: studiu prospectiv”, 2010-2011) in actualul context?

 

Inapoi la pagina principala

 

Last update: March, 2012